Legea-i lege, nu-i tocmeala!

 

Loredana Kaschovits Asociația Luthelo

23.823529411765% Complete
2,025 RON
Sumă strânsă
8,500 RON
Target
22
Donații
Vreau să fac o donaţie!

Tu iti cunoști drepturile procesuale? Știi ce trebuie sa faci cand primești o soluție negativa intr-un proces? Daca ti-am spune ca sunt situatii in care sistemul da greș si nu te poți apara corespunzător, ai fi dispus sa incerci sa schimbi ceva?


Cristina, beneficiara noastră, vrea să încerce asta. Resimte pe pielea ei ce înseamnă ca sistemul să aibă „scăpări”. Într-o procedură de ordonanţă preşedinţială, a aflat că instanţa de judecată a hotărât ca băieţelul ei să locuiască cu tatăl abia atunci când acesta i l-a smuls din braţe în plină stradă, pe neaşteptate, fără să îi adreseze vreo explicaţie şi a plecat cu el lăsând-o speriată, descurajată şi plină de întrebări. Poliţia nu a ajutat nici ea. A amendat-o pe criteriul că le-a solicitat intervenţia fără motiv. Abia atunci Cristina a aflat că procesul ei se soluţionase şi că pierduse şi că trebuia să predea copilul.


Să rămână la tată, nu e o soluţie. Beneficiara noastră avut curaj sa fugă, într-un final, dupa 21 de ani de abuzuri repetate ( fizic, sexual, financiar, social, emotional). Cu ajutorul asociatiei Luthelo a reusit sa isi gaseasca un job nou, sa ii ofere un camin mai linistit puiului ei, sa inceapa terapia si sa fie reprezentata corespunzator in instanta. În urma unui ordin de protecţie câştigat, domiciliul copilului e stabilit la ea. Apoi a urmat ordonanţa. Într-un mod cu totul absurd, instanţa decide ca acest copilaş să locuiască cu tatăl în acelaşi timp în care tatăl avea, încă, un ordin de protecţie care îi interzicea să se apropie de copil. Şi apoi i-l smulge din braţe în plină stradă. Pleacă cu el şi nu îi permite Cristinei să îl mai vadă.


Sunt situaţii în care putem declara apel împotriva unor astfel de soluţii, ca să încercăm să transformăm nedreptatea în dreptate. Însă pentru asta, avem de respectat termene clare, care, uneori, nu încep să curgă de la momentul la care primim soluţia, ci de la momentul la care se dă soluţia. Asta s-a întâmplat în cazul Cristinei. În astfel de situaţii, justiţiabilii au obligaţia să meargă zi de zi la grefa instanţelor pentru a afla ce a dispus judecătorul. Bineînţeles, între 9 şi 12, pentru că drepturile procesuale sunt limitate orar; la telefon nu se răspunde, câteodată nici în timpul programului. Dacă nu ai posibilitatea să ajungi de dimineaţă la instanţă, pentru că lucrezi, ai mai ratat o şansă. Şi uite aşa ajungi să te bazezi pe portalul online al judecătoriilor, care ori nu funcţionează, ori nu e actualizat.


Cristina a aflat de soluţia ei o săptămână mai târziu. Hotărârea instanţei nu a existat la dosar mai devreme. Portalul nu a fost actualizat. Şi, cumva, o săptămână mai târziu, ca prin “minune”, se încarcă soluţia purtând o dată anterioară. Cristina a aflat de ea de la poliţiştii care au amendat-o, pe motiv că nu a fost suficient de responsabilă să îşi verifice dosarul şi că are o avocată slabă. Având în vedere că avem capturi de ecran cu intrările din ECRIS purtând menţiunea “amână pronunţarea” la data la care, ulterior, a apărut soluţia, am formulat apel. La arhivă ni s-a spus că “se mai întâmplă greşeli, mai introduc grefierii soluţiile mai târziu, să cereţi în apel să se indice când s-a încărcat, cu adevărat, soluţia”.


Deci sistemul chiar dă greş, uneori. Sau deseori...:)

Însă noi vrem să schimbăm asta.   Pentru Cristina, pentru Ioana, pentru Maria, pentru toate celelalte beneficiare care or să mai vină. Pentru tine daca vei avea un proces pe rol si urmaresti solutia. Ne imaginam ca nu ai timp sa verifici in fiecare zi la arhiva. Pentru ca justitia ar trebui sa fie un instrument care sa vina in ajutorul nostru. 

Vrem schimbare si suntem dispuse sa mergem pana in panzele albe daca asa se numeste Curtea Constitutionala! O schimbare care va avea efect la nivel national. Pentru noi toti.


Ce dorim să facem e să ridicăm o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la reglementarea care ne spune că soluţia se primeşte de la compartimentul arhivă.

O astfel de reglementare, care pune atâtea piedici, nu are cum să fie în concordanţă cu prevederile constituţionale.


Recomandă-le prietenilor această campanie.

în beneficiul

Misiunea noastra e sa ajutam victimele violentei domestice si pe copiii acestora. Suntem alaturi de ele din prima clipa in care ne cauta si ne cer sfaturi, informatii sau sprijin. Le ajutam sa-si gaseasca locuinta si loc la cresa sau gradinita pentru copil, sa primeasca servicii de consiliere si reprezentare juridica, sa-si gaseasca un job si sa participe la sedinte de terapie care sa le refaca stima de sine.

SUSŢIN PROIECTUL

Apara-ti drepturile!

Multe dintre invingatoarele noastre intampina greutati mari in gasirea unui avocat potrivit si in acoperirea onorariilor. Din acest motiv, am lansat proiectul „Apara-ti drepturile!”, prin care vrem sa adunam fonduri ca sa acoperim o parte din cheltuielile juridice pentru femeile pe care le ajutam, inclusiv deplasarea pentru prezenta la procese si pentru reprezentarea juridica in alte orase.

Vine ziua ta. Este momentul în care ești în centrul atenției prietenilor, cunoscuților, familiei. Toata lumea te întreabă ce iți dorești să primești cadou, dar tu știi că ai tot ce îți trebuie și că nu îți dorești decât să fii aproape de cei dragi și să împarți cu ei bucuria și voia bună. Și, când se întâmplă așa, îți dai seama că acesta este, poate, cel mai fr

 

22 Donații

Anonymous

355 RON
La multi ani!
17 Jul 2021
150 RON
La multi ani fericiti!
16 Jul 2021
16 Jul 2021
16 Jul 2021
Mult spor și succes in tot ce faceți!
16 Jul 2021
La mulți ani! Pic cu pic se face mult, pas cu pas se ajunge departe 😊 Îți doresc sa ajungi acolo unde îți dorești!
16 Jul 2021

Iulia

50 RON
La multi ani, minunata Lore! 🤗
16 Jul 2021
La mulți ani victorioși în toate luptele ce vor urma. Să vrei să lupți cu morile de vânt este de admirat, dar îți spun din experiență, satisfacția morală este neprețuită, hrană pentru suflet😉
16 Jul 2021
Succes in toate demesursurile tale. Felicitari pentru initiative si munca depusa. Ma bucur mult ca femeile pe care le ajuti te-au gasit.
16 Jul 2021

Lavi

75 RON
16 Jul 2021

Anonymous

100 RON
16 Jul 2021
16 Jul 2021
16 Jul 2021
16 Jul 2021

Anonymous

30 RON
La multi ani binecuvantati, om minunat!
16 Jul 2021
La multi ani Lore! ❤️
16 Jul 2021

Anonymous

155 RON
La multi ani!
16 Jul 2021
La Multi Ani! Si La Multe Fapte Bune!
16 Jul 2021
15 Jul 2021

Mihaela

75 RON
15 Jul 2021

Aneea

100 RON
15 Jul 2021

Anonymous

50 RON
15 Jul 2021
Loredana Kaschovits : Asociația Luthelo
Legea-i lege, nu-i tocmeala!